JÁNOS SZIRTES
GRAY


Szirtes Afrika-kutatónak öltözik (bermudanadrág, zöld szafariing, távcső a nyakban, dugós puska vállra vetve, zöld zokni, bakancs, nád szafarikalap). Háttérben a Nirvána sztriptízbár táncosnői fekete kukászsákból szabott ruhákban táncolnak. A színpad két szélén helyezkedik el a zenekar, amely a későbbi Bizottság, Trabant, Európa Kiadó zenekarok tagjaiból áll össze. Kevés hangszer van, ezért a zenészek lábasokkal és egyéb ritmuskeltő eszközökkel is muzsikálnak. A zeneszám szövege, melyet a performansz alatt ordítva, ismételve énekelnek a zenészek: „HO – HOO – HOOÓ – Hosimin!”
Zenére húzódik szét a függöny, és akkor lesz látható a vadul, emberfeletti magasságokba ugráló Szirtes, a tánckar és a zenészek. A függönyt kezelő Böröcz Andrással meg volt beszélve, hogy a függöny kb. 30 másodpercig lesz nyitva, és a függöny zárásával megszűnik a zene is. Böröcz akarva, vagy akaratlanul ezt elfelejtette, és így a nyitott függönyön keresztül a performansz hosszú és kínos percekig folyt.
A performansz előtti közvetlen történetek, amelyek befolyásolták az akciót: Szirtes a próbán beleevett egy termosznyi banánkrémbe, és nem tudta, hogy abba kábító hatású haj- nalkamagot turmixoltak. Rosszul lett, és a vécén egy piszoárba hányt, teljes Afrika-kutató öltözékben. Hányás közben a vécébe nyitott egy református lelkész, aki mit sem sejtve és örömmel kérdezte Szirtest: „Ön az a fiatalember, akinél a lányom lakik?” Szirtes a csempés falnak támaszkodva, hányás közben vigyorogva tekintett a lelkészre. Ebből a történetből később Szirtes Vető Jánossal, Horváth Putyival és Járai Alfréddal egy filmet készített, amely elveszett.

Text: Szirtes János: Performanszleírások, 1976-1988, Magyar Műhely, ötvenharmadik évfolyam, 171. szám, 2015/1., pp28-48+címlap

STAR #2_1980 March 22
SZTÁR #2 – Hoho-Hoho Hoshimin!_1980 márc. 22.

performance

College of Applied Arts | Iparművészeti Főiskola
Budapest (HUN)

participants | résztvevők
dancers of Nirvana Bar, mambers of later Bizottság, Trabant and Európa Kiadó music group members, László WASZLAVIK
a Nirvána bár táncosnői, a későbbi Bizottság, Trabant és Európa Kiadó zenekarok tagjai (nem teljes létszámban), Waszlavik Gazember

© 2022 János Szirtes / all rights reserved