JÁNOS SZIRTES
1983_NOVENY4

PLANT_1983 November 29
NÖVÉNY_1983. nov. 29.

performance

Bercsényi Dormitory | Bercsényi Kollégium
Budapest (HUN)

participant | résztvevő
László BEKE
Tibor SZEMZŐ
unknown girl

photo | fotó
Zoltán BAKOS
György MAKKY
Attila PÁCSER
Lenke SZILÁGYI


A dobogókból álló többszintes építmény alsó szintjén két pórázra kötött németjuhász kutya fekszik. Egy szinttel feljebb rekeszben kis szobrocskák sorakoznak, továbbá emberi koponya látható. Az afrikai embert ábrázoló szobrocskán, a nyújtózkodó Buddhán, a kínai figurán, valamint a letört fejű keresztény szentszobron kis horgolt kalapocskák helyezkednek el. Az emberi koponya szemüregében üveggolyók állnak, fején fekete szőrme.
A legfelső szinten vízzel teli kék, műanyag felfújható gyerekmedencében olajoshordó áll, púposan földdel megrakva. A földkupacból sárga gégecső lóg ki, amelyhez mikrofon van rögzítve.
Beke László a pulpitus tetején, a hordónak támaszkodva olvassa fel erre az alkalomra írt szövegét. A felolvasás után a hordóból lélegzés tör fel, amely hörgéssé fajul.
A gégecsőből kijövő hangok a mikrofonon keresztül Szemző Tibor analóg úton összekötött magnetofonjaihoz jutnak el, melyek rögzítik a hangot. A hörgésekből és az énekszerű sikolyokból ritmikus zenemű áll össze. A kutyák ez alatt egyre izgatottabban sípolnak, vonyítanak. A hörgő, később tülkölő hangözön egyre intenzívebbé válik. A közönség soraiból egy lány spontán a pulpitusra pattan, és elkez- di kiásni Szirtest, aki mindeddig a föld alatt lapult a hordóban. Beke is felrohan és kirángatja Szirtest, közben a kutyák ugatni kezdenek.
Szirtes földesen, preparált rókafejjel a fején hosszasan áll a hordóban, miközben az általa kiadott hangok kezdenek eltűnni a magnószalagról.
Kimászik a hordóból, megmossa a kezét és az arcát a gumimedencében lévő vízzel, megáll a hordó mellett, és először lassan kicsiket, majd egyre gyorsabban és nagyokat ugrik, monotonul ugrál. A ku- tyák ugatása felveszi az ugráló ritmusát.
Közreműködik: Beke László, Szemző Tibor, ismeretlen lány.

Text: Szirtes János: Performanszleírások, 1976-1988, Magyar Műhely, ötvenharmadik évfolyam, 171. szám, 2015/1., pp28-48+címlap

© 2022 János Szirtes / all rights reserved