JÁNOS SZIRTES
1983_NONAPIKOSZONTO3_v2

WOMEN'S DAY GREETINGS_1983 April 20
NŐNAPI KÖSZÖNTŐ_1983 ápr. 20.

performance

Fészek Club | Fészek Klub Budapest (HUN)

participants | résztvevők
István ANTAL (Juszuf)
Rita HARANGI
György KOZMA
Putyi Dr. HORVÁTH

photo | fotó
György MAKKY
Attila PÁCSER


A háttérben az Avanti performanszon készült nagy fekete vászon lóg, rajta a mészfröcskölésekkel, melyeket Szirtes később továbbfestett, megörökítve az Avanti emlékképeit. Az előtérben egy állványzaton meszeszsák lóg, alatta fából készült malteros láda, amelyben afrikai maszkok helyezkednek el.
Oldalt Dr. Horváth Putyi és Antall István Juszuf dobolnak fecskenadrágban, fejükön afrikai maszkokkal.
A hatalmas, kétméteres fekete hölgy, Harangi Rita – fején indonéz rituális maszkkal – a meszeszsáknál áll, vele szemben pedig Szirtes, fején afrikai maszkkal, félmeztelenül, műszőr bugyiban, testére festett misztikus jelekkel. A két performanszművészt a lógó meszeszsák választja el.
Kozma György konferanszié felolvassa nőnapi köszöntőjét, majd egy-egy bokszkesztyűt húz a hölgy és Szirtes kezére. Kozma meglengeti a meszeszsákot, és így a küzdő felek elkezdhetnek bokszolni. A két fecskenadrágos intenzív dobolásba fog. Kozma György egy síp segítségével hamar lefújja a meccset, a fényeket leoltják, a hátsó fekete vászon leomlik. Alóla fehér, színesen festett vászon kerül elő. A fekete ruhás hölgy is leveszi a ruháját. Elkezdenek táncolni a sötétben, de közben UV-lámpák gyulladnak, fel és így a vásznon és a két előadó testén lévő festések elkezdenek sugárzóan fényleni. Egyre vadabb a tánc, és a kisnövésű Szirtes igyekszik a hatalmas hölgy nyakába ugrani.
Smink: Szíj Kamilla. Résztvevők: Harangi Rita, Kozma György, Antall István Juszuf, Dr. Horváth Putyi.

Text: Szirtes János: Performanszleírások, 1976-1988, Magyar Műhely, ötvenharmadik évfolyam, 171. szám, 2015/1., pp28-48+címlap

© 2022 János Szirtes / all rights reserved