JÁNOS SZIRTES
1984_GYORSUSZAS2_v2

CRAWL_1984 April 2
GYORSÚSZÁS_1984. ápr. 2.

performance

Kossuth Club | Kossuth Klub
Budapest (HUN)

music | zene
Tibor SZEMZŐ
Csilla SZOMBATHY

photo | fotó
György MAKKY
Attila PÁCSER


A közönség előtti térben nagyméretű műanyag medence áll, teli vízzel, a medence pereméhez két kisdob van rögzítve. A színpadon két gepárdketrec, bennük egy-egy varrógép. Hangjukat Szemző Tibor rögzíti és keveri az analóg, de végtelenítetten összekötött két magnójával. A varrógépeket is Szemző kezeli, hangzási-zenei szempontok figyelembevételével.
Először Szirtes lép a színpadra, fekete öltönyben és törökpapucsban. Megáll, meredten kémleli a közönséget. Egy lány ugrik a színpadra, és piros festékes kezével egy hatalmas pofont ad Szirtesnek. Evvel kezdődik a performansz. A varrógépek a ketrecekben elkezdenek működni, a ketrecek ajtajai felülről elkezdenek csapkodni a fel-lehúzás következtében.
Szirtes lassan bemászik a medencébe, lefekszik a vízbe, szájába veszi a gégecsövet, végén rejtett mikrofonnal, melyen keresztül Szemző végtelenítve, egymásra épülve veszi Szirtes hörgéseit, sikolyait. Szirtes a vízben próbál a két kezében lévő dobverőkkel dobolni, miközben igyekszik lemerülni a víz alá, és ez hörgéseket, sikolyokat idéz elő.
Szirtes küzdelme közben a varrógépek hangjai, a ketrecajtók csapódásai összeadódnak az egyre több alkalommal a ketrecekre zuhanó üvegtáblák csattanásaival. Mindez egy gigantikus zenei hangzássá fajul, a vizuális összkép aláfestését szolgálja.
Szirtes befejezi a küzdelmét a vízben, lassan kiszáll, felmegy a színpadra, ahol elkezd táncolni, miközben a magnetofonokról lassan eltűnik az előzőek hangzása, új üveglap már nem hullik felülről a ketrecek- re, a varrógépek is elcsendesednek. Szirtes némán ugrál még pár percig, majd behúzza a függönyt.
Közreműködik: Szemző Tibor, Szombathy Csilla.
A ketrecajtókat és az üveglapokat láthatatlanul, felülről kezelik: Böröcz András, Révész László.

Text: Szirtes János: Performanszleírások, 1976-1988, Magyar Műhely, ötvenharmadik évfolyam, 171. szám, 2015/1., pp28-48+címlap

© 2022 János Szirtes / all rights reserved