JÁNOS SZIRTES
1984_CSODASZARVAS2

WONDER STAG_1984 November 11
CSODASZARVAS_1984. nov. 11.

performance

Plánum Music Festival | Plánum Zenei Fesztivál

Honvéd Sport Club Swimming Pool | Honvéd Sportuszoda
Budapest (HUN)

participants | résztvevők
Péter FORGÁCS
Jenő MENYHÁRT
Tibor SZEMZŐ

photo | fotó
György MAKKY
Attila PÁCSER
Lenke SZILÁGYI


A performanszra a Plánum Zenei Fesztivál keretében kerül sor Budapest akkori legnagyobb meden-céjében. A népes közönséget katonai kordonok és őrizet között engedik be a honvédségi uszodába, melynek vizén fekete lepellel leborított tutaj lebeg. Egy búvár folyamatosan köröz a víz alatt. A fekete lepelből lassan emberi karok emelkednek ki. A két emberhez tartozó kezek elkezdenek tapsolni, csettintgetni, először ritkábban, később intenzívebben. A közönség is felveszi a ritmust és ők is tapsolnak, kurjongatnak, együtt zenélnek az előadókkal. Menyhárt Jenő és Szirtes János lassan a lepel alatt a vízbe merül, szájukban két gégecsővel, melyeket jóval a víz fölé rögzítettek, hogy Szemző Tibor fel tudja venni a lemerülni próbáló performanszművészek lélegzeteit, hörgéseit. A vízbemerülés a nagy nyomáskülönbség miatt, melyet a magasra rögzített gégecső okoz, szinte lehetetlen. A levegővétel a tüdőkből spontán, sípoló, hörgő hangzásokat produkál. A felvett hangok analóg módon történő repetitív ismétlése és egymásra játszása egyre bonyolultabb és patetikusabb hangzást hoz létre.
A performansz végeztével az előadók visszamásznak a tutajra, mindvégig a fekete lepel takarásában, és kiszáradt szőlőtőkéket dobálnak a vízbe.

Text: Szirtes János: Performanszleírások, 1976-1988, Magyar Műhely, ötvenharmadik évfolyam, 171. szám, 2015/1., pp28-48+címlap

© 2022 János Szirtes / all rights reserved