JÁNOS SZIRTES
1981_MULO_ROSSZULLET2

PASSING SICKNESS_1981 March 29
MÚLÓ ROSSZULLÉT_1981 márc. 29.

performance

University of Horticulture and Food Industry | Kertészeti Egyetem
Budapest (HUN)

participants | résztvevők
180as csoport, László BEKE, Ágnes BÁRDOS DEÁK, János VETŐ

photo | fotó
unknown


A Kertészeti Egyetemen Szirtes kiállítást rendez a grafikáiból, melyet Beke László nyit meg. Szirtes a megnyitó alatt nagy szakállal, farmerben van. A megnyitó után szünet következik, a közönség helyet foglal az egyetem nagytermében. A közönséget az alábbi installáció fogadja: a terem egyik fala sötét drapériával van takarva, melynek közepén nagyméretű vörös, villámszerű ábra látható. A nagy villám mellett teniszbírói szék áll, alatta ferdén elhelyezett, kb. 2,5×2 m-es dobogó, mellette műanyagvödrökben homok, lapát, gereblyék, piros spray, zöld szúnyogháló. A ferde dobogót követi egy szintén ferdén installált pingpongasztal. Mindezek előtt egy vízszintes dobogóra helyezett téglákon 3,5×2,5 m-es, fehérre festett 
falap található. A performansz kezdetekor a 180-as csoport zenészei a fent leírt térben faszékeken fog-lalnak helyet. Elkezdődik az élő koncert, melynek alapja egy pingponglabda egyre lassuló pattogása és ennek folyamatos ismétlődése.
Bejön Bárdos Deák Ágnes és Vető János, akik a ferdén felállított dobogóra homokot szórnak, azt gereblyé-vel egyengetik, majd piros spray-vel sportpályajelzéseket fújnak rá, ennek befejeztével a gereblyéjükre zöld szúnyoghálót tekernek, térfélelválasztó hálót feszítve az általuk alkotott ferde homok pálya felé.
Közvetlen Vetőék akciójának kezdete után jelenik meg Szirtes, most már szakáll nélkül, szmokingban, nagy, sötétre sminkelt foltokkal a szeme alatt. Pórázon két németjuhász kutyát vezet, miközben belekarol két, magas, barokk ruhába öltözött hölgy. Lassan körbejárják az objektumokat, miközben a zene egyre erősödik. Végül megállnak a nagy fehér dobogón, szembenéznek a közönséggel. Így állnak sokáig, miközben a zenészek és Bárdos Deák Ági, valamint Vető dolgoznak. Majd Szirtes átadja a kutyákat a barokk ruhás hölgyeknek, akik tovább állnak a dobogón. Szirtes lassan felmászik a teniszbírói székre, szembenéz a közönséggel, és többé nem mozdul. A zene egyre erősödik. Bárdos Deák Ágnes eltérve a bepróbált és megbeszélt történésektől, egy idő után egy késsel sebeket vág a karján.
A performansz sötéttel zár.

Előzmények: Szirtes rákos betegséget kap, többször műtik és kemoterápiát kap egy éven keresztül. A kórházban, ahol műtötték, az ablaka alatt egy teniszpálya áll, ahol egész nap teniszeznek az orvosok és a nővérek, akik bronzbarnára sülve, hófehér köpenyben, nevetgélve vizitelnek reggelenként. Az operáció következményeként Szirtes hasán ágyéktól a szegycsontjáig egy villám alakú seb keletkezik, ami behegedve is vörösen izzik. Ugyanaz a villámjel, amely a performansz hátterét borítja. Szirtesnek a betegsége előtt és alatt egy Dani nevű németjuhász kutyája van. Az állat Szirtes kórházi tartózkodása alatt, valószínűsíthetően kilencórás operációja közben eltűnik.

Text: Szirtes János: Performanszleírások, 1976-1988, Magyar Műhely, ötvenharmadik évfolyam, 171. szám, 2015/1., pp28-48+címlap

© 2022 János Szirtes / all rights reserved